Legendárny hrad Wisnicz, najkrajšia dedinka v Poľsku a historický Tarnow

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1083261
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Eurovíkendy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

PROGRAM:
1.deň:

odchod zo Žiliny o 5,30 hod., možnosť nástupu po trase smer Martin. Po príchode do Poľska prehliadka dominantného hradu  Wiśnicz, opradeného legendami o krutej kráľovnej, horšej ako Báthoryčka, ktorý láka strašidelnými historkami a duchmi hľadajúcimi pokoj medzi zámockými múrmi. História hradu sa začala písať v 14. st., postupne bol významnými majiteľmi prebudovaný do dnešnej barokovej podoby, čím sa stal najvýznamnejšou pamiatkou tohto druhu v Poľsku. Pokračujeme návštevou unikátnej soľnej bane Bochnia, pamiatky Unesco, najstaršej v Poľsku a jednej z najstarších v Európe. Atrakciou je jazda banským vláčikom, plavba po soľnom jazierku a 140 m dlhá kĺzačka.
Potom navštívime dedinku Zalipie, vyhodnotenú ako najkrajšiu dedinu Poľska. Kľudne by sme ju mohli porovnávať s našimi Čičmanmi, miestne domčeky sú však namiesto pravidelných bielych ornamentov pomaľované  kvetmi hrajúcimi všetkými možnými  farbami. Táto originálna  tradícia vznikla pred vyše 100 rokmi, keď miestne  gazdiné začali  fľaky od dymu na stenách  premieňať na kvetinové vzory. Tento zvyk sa čoskoro preniesol aj do exteriéru a usilovné dedinčanky  krásne zveľaďovali aj vonkajšie steny chalúpok, plotov, mostíkov i studní. V obci poriadajú súťaže o to, ktorá gazdiná dokáže nakresliť najkrajší kvetinový vzor na stenu domu. Robí sa tak aj  na pamiatku Felicje Curylowej, najznámejšej z maliarok. Pomaľovala komplet celý dom, zvnútra aj zvonku, nevynechala ani nábytok, strop, či posteľné obliečky! Pri našej návšteve sa poprechádzame uličkami tejto rozprávkovej  dedinky, navštívime miestne múzeum, kostol a Dom Malarek, ktorý je miestnym kultúrnym a informačným strediskom. Ubytovanie.

2.deň:

raňajky, prehliadka stredovekého Tarnowa – nádherné historické centrum, ktoré si do dnešných čias zachovalo svoju pôvodnú podobu. Uprostred  námestia z r. 1330 stojí radnica obklopená úžasnými stavbami, meštianskymi domami, gotická katedrála s pozoruhodnými náhrobkami rodiny Tarnowských, ktorým kedysi patrilo celé mesto. Náhrobky sú údajne najväčšie v Európe. Zaujímavé je Diecézne a Etnografické múzeum s veľkou zbierkou krojov, drevený kostolík z modrínu s kvetovými vzormi na strope, či ďalší dreve-ný kostolík zo 16. st. s maľbou Trón milosrdenstva, zobrazujúcou Boha so šiestimi prstami na ľavej ruke. Pokračovanie na poloostrov na Dunajci, kde si pozrieme zrekonštruovaný malebný strážny hrad Tropsztyn z 13. st. s úžasným výhľadom do širokého okolia.
Po príchode na Slovensko zastávka v Hniezdnom, v Nestville Parku, kde si pozrieme expozíciu liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel. V závere prehliadky sa degustuje pravá slovenská whisky Nestville. V areáli nájdeme aj čokoládové kráľovstvo, kde si môžete vychutnať horúcu čokoládu, alebo kvalitnú kávu s domácim zákuskom.

V cene je:

doprava autobusom, prehliadky so sprievodcom CK

Možný príplatok:

vstupenky, cestovné poistenie

Generované systémom ProfiTour