Vyhliadková plavba - Gabčíkovo, Komárno a Komárom

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1118810
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Plavby
Jednodňové zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

PROGRAM:
Odchod zo Žiliny o 6,00 hod., možnosť nástupu po Trnavu, návšteva Vodného diela Gabčíkovo. Pod týmto názvom sa skrýva významná sústava vodných diel postavených na Dunaji, projektovaných a stavaných ako Gabčíkovo – Nagymáros, dostavaná len na našom území. Jeho rozsah sa dá len ťažko opísať, takže je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť... Účelom je ochrana pred katastrofálnymi povodňami, výroba elektrickej energie, usmernenie Dunaja, ale aj možnosť rekreácie. Poprechádzame sa po hrádzi tohto veľkolepého diela, užijeme si plavbu loďou Morava,  ktorá kotví pod priehradou. Okružná plavba vedie cez plavebné komory, počas plavby si vypočujete zaujímavý sprievodný komentár.

Komárom – mesto, ktoré bolo predmestím historického Komárna, v r. 1918 rozdelené štátnou hranicou. Prejdeme sa po námestí a náladových uličkách s útulnými kaviarničkami, záujemci navštívia Múzeum Györgya Klapku s bohatou zbierkou rímskych nálezov vrátane cenných reliéfov a sarkofágov. K pamiatkam patria kostoly, ale predovšetkým Hviezdicová, Monoštorská a Igmándska pevnosť z 19.st., takmer celé zachované v pôvodnom stave, nadväzujúce na pevnosti na slovenskom brehu Dunaja.

Komárno - mesto s bohatou históriou, ležiace na sútoku Váhu s Dunajom, jedno z najstarších sídlisk v Karpatskej kotline. Kráľ Belo IV. udelil mestu výsady v r. 1265, veľký rozvoj zaznamenalo za vlády Mateja Korvína, ktorý tu vybudoval dunajskú kráľovskú flotilu. V 18. storočí sa vďaka svojej výhodnej polohe stáva strediskom s prekvitajúcimi remeslami a obchodom. Zaujímavou pamiatkou je kostol sv. Rozálie s netypickým tvarom v štýle rímskych rotúnd. V súčasnosti je však najväčším lákadlom Nádvorie Európy – európsky architektonický unikát, ktorý preslávil Komárno široko-ďaleko. Fasády historických budov dostali nový šat a nesú znaky typickej architektúry pre jednotlivé národy žijúce v Európe. Vďaka nim sa presuniete do Talianska, Írska, alebo na Island... Celý priestor so 65 domami je úžasný svojou atmosférou.

Komárňanská pevnosť vznikla po bitke pri Moháči na mieste bývalého hradu ako kľúčová fortifikácia Habsburgovcov proti Turkom, obrannú úlohu plnila aj počas napoleonských vojen, ale veľký význam mala už ako hranica rímskeho impéria. V súčasnosti je verejnosti prístupná centrálna časť a pozrieť sa môžete aj do niektorých podzemných chodieb. Nájdite si tiež čas na prechádzku popri obvodových múroch, aby ste získali predstavu o veľkoleposti tejto stavby. Celý tento obranný systém je najväčší v strednej Európe. Po roku 1945 slúžila sovietskym vojskám ako najväčší tajný muničný sklad v Európe.

Komárno s maďarským Komáromom symbolicky spája Alžbetin most. Každé z nich si zachovalo svoj ráz a štýl, Komárno sa stalo významným hraničným mestom s lodenicami a prístavom.

Odchod do Žiliny o cca 18,00 hod.

Kolektív nad 40 osôb – ďalšie 2 osoby zdarma

V cene je zahrnuté:

doprava autobusom, prehliadky so sprievodcom CK

Možný príplatok:

vstupenky, cestovné poistenie

Generované systémom ProfiTour