Kúpeľné mestá západných Čiech

Destinácia: Česká republika
Kód zájazdu: 1358770
Cena od: 159 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

01.03.2025 2 dni First Minute 159 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Trojica kúpeľných miest – Karlovy Vary, Marianske Lázně a Františkovy Lázně patria medzi najvýznamnejšie kúpeľné mestá Česka a patria tiež k najvýznamnejším kúpeľným mestám v celosvetovom meradle. Okrem liečebnej starostlivosti lákajú návštevníkov aj svojou atmosférou, históriou, okolitou prírodou a sú ideálnym miestom na relax a aktívnú dovolenku. Karlovarský kraj je mimoriadne bohatý na rôzne prírodné útvary vďaka svojej geologickej a geomorfologickej rozmanitosti. Veľké množstvo historických pamiatok je lákadlom pre mnohých turistov a kúpeľných hostí.

Program zájazdu:
1. deň:  
V ranných hodinách odchod zo Slovenska cestou do Mariánskych Lázní sa zastavíme na prehliadku stredovekého hradu Loket so zaujímavými zbierkami historických predmetov, historického nábytku spred viac než troch storočí. Obdivovať budeme môcť tiež loketskú lekáreň a drevené sochy. Hrad vás očarí svojou pravou historickou atmosférou, ale aj mučiarňou, ktorá sa nachádza v jeho podzemí. Pokračovať budeme do jedných z najnavštevovanejších západočeských kúpeľov – Mariánskych Lázní, ktorých pramene majú blahodarné účinky najmä pri liečbe chorôb súvisiacich s ľadvinami a močovými cestami, metabolickými ochoreniami, chorobami dýchacieho ústrojenstva, pohybového ústrojenstva a mnohých iných. Celkovo sa v kúpeľoch nachádza šestnásť rôznych prameňov. Prejdeme sa po veľkolepej kolonáde so spievajúcou fontánou, ktorá hrá každú druhú hodinu niektorú zo slávnych skladieb.

2. deň: 
V doobedňajších hodinách, hneď po raňajkách navštívime Karlovy Vary, kúpeľné mesto, v ktorom sa pravidelne koná Medzinárodný filmový festival ale predovšetkým sú to najvýznamnejšie české kúpele, založené už v 14.storočí Karlom IV. Vyviera tu viac než 60 termálnych prameňov. Vychutnáme si pravú kúpeľnú atmosféru a budeme môcť ochutnať pravé karlovarské oplátky, navštíviť múzeum sklárne Moser a múzeum známej Becherovky. Prejdeme sa popod Mlynskú a Zámockú kolonádu k najznámejšiemu prameňu Vřídlo. Cestou naspäť na Slovensko sa zastavíme v krajskom meste Západných Čiech – Plzni. prezrieme si jeho centrum s Katedrálou sv. Bartolomeja a renesančnou radnicou a najväčšou synagógou v Čechách a treťou najväčšou na svete (po Jeruzaleme a Budapešti). Príchod na Slovensko vo večerných hodinách.


Hrad Loket vypínajúci sa na ostrohu nad riekou Ohří je srdcom rovnomenného mestečka v severných Čechách. Od svojho založenia v 13. storočí prešiel tento kráľovský hrad množstvom stavebných úprav. Na prelome 15. a 16. storočia došlo k prestavbe v duchu neskorej gotiky a nastupujúcej renesancie. V 19. storočí slúžil hrad ako štátne väzenie a práve v tejto dobe bola výrazne narušená jeho pôvodná podoba. Celková dispozícia areálu s dominantou v podobe 26 m vysokej veže však zostala zachovaná. Z hradnej veže je aj dnes nádherný výhľad na mestečko aj okolitú krajinu. Počas návštevy hradu si môžete v jeho rozľahlých priestoroch prezrieť stovky zaujímavých exponátov z jeho dlhej histórie. Pokochať sa môžete historickým nábytkom, zbraňami, porcelánom, riadom, starou loketskou lekárňou aj drevenými sochami. Okrem vzácnych minerálov je tu možné vidieť aj legendárny loketský meteorit. Pre statočných je tu naozaj pôsobivá expozícia útrpného práva, ktorá sa nachádza v autentických priestoroch pivničného väzenia hradu.
Karlovy Vary sú právom pokladané za hlavné kúpeľné mesto v Českej republike. Miestne liečivé termálne a minerálne pramene už okúsili milióny návštevníkov z celého sveta.  Kedysi tu relaxovali aj členovia ruskej cárskej rodiny, francúzska cisárovná Mária Lujza, umeleckí velikáni ako Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Schiller, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin a Ema Destinová. Svoj názov mesto dostalo po zakladateľovi Karlovi IV., ktorý ho dal vystavať v štrnástom storočí, keď podľa povesti jeho lovecká družina náhodou objavila v tejto lokalite liečivý termálny prameň. Jedinečnú atmosféru mesta a jeho okolia dotvára úchvatná architektúra.
Mariánske lázně:  Čistý vzduch, kúpeľné lesy, skvostná architektúra, bohatý kultúrny a spoločenský život vytvárajú jedinečnú atmosféru tohto vyhľadávaného kúpeľného mesta, ktorého tradícia siaha do konca osemnásteho storočia.Zlatý vek Mariánskych Lázní na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia dodnes pripomína vtedajšia hlavná vlna výstavby kúpeľných budov, hotelov, kolonád a kostolov, ktorá dodnes dodáva mestu charakteristickú podobu.Medzi najznámejších a pravidelných návštevníkov Mariánskych Lázní patril anglicky kráľ Eduard VII. Ten sa tu v roku 1904 stretol s rakúskym cisárom Františkom Jozefom I. a na pamiatku ich stretnutia bolo na začiatku kúpeľného parku vytvorené súsošie oboch panovníkov. Najväčšou atrakciou kúpeľného mesta je Hlavná kolonáda, v ktorej môžete obdivovať bronzové reliéfy na stenách, pripadne stropné fresky inšpirované túžbou človeka lietať. 

V cene je zahrnuté:
• doprava luxusným klimatizovaným autobusom
• ubytovanie na 1 noc s raňajkami
• prehliadka so skúseným sprievodcom
• zákonné poistenie v znení zákona 170/2018 Z. z.

V cene nie je zahrnuté:
• komplexné cestovné poistenie (možnosť poistiť sa cez CK za zvýhodnených podmienok v poisťovni UNIQA: 2,80 € / deň do 70 rokov, 3,80 € / deň nad 70 rokov)
• vstupy do kúpeľov
• pobytová taxa - 2 €/osoba/noc hradí sa na mieste
• príplatok za jednoposteľovú izbu (60 € na celý zájazd)
• poplatok za vstup a parkovné turistického autobusu - rozpočítané na počet miest v autobuse - 5 €
• poplatok za miestenku (môžete si určiť presné miesto v autobuse) - 5 €
• prípadné vstupy do múzeí, pamiatok, atď. (individuálne viď nižšie)

Generované systémom ProfiTour